Contacto

Filloy Consultors


Travessera de Gràcia, 56 3o 1a
08006 Barcelona

T 934 191 986
F 934 050 220
@ filloy@filloy.com

cerrar

Inici |Sala de premsa | Arxiu: Novembre de 2010

blog

Sala de premsa
Arxiu: Novembre de 2010

Les empreses han d’adaptar els seus productes al marc regulatori europeu

Una cinquantena de professionals, experts i empresaris del marc de les tecnologies sanitàries s’han donat cita en les jornades “El laberint regulatori: què preguntar als experts?”, que han organitzat Biocat i Fenin.
Els actes, celebrat en dues jornades, han tingut com a objectiu donar resposta als dubtes sobre la fabricació i comercialització de productes sanitaris en el marc regulatori actual, perquè les empreses puguin incorporar l’estratègia regulatòria i identificar els professionals més adequats per als seus projectes.
Barcelona, 26 de novembre de 2010.- Envers la regulació dels productes sanitaris ha girat les dues jornades celebrades avui i el passat dia 10 de novembre titulades El laberint regulatori: què preguntar als experts?, unes xerrades plenàries impartida per Maria Aláez, directora tècnica de Fenin (Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària), que ha analitzat quatre punts principals: fonts d’informació sobre la legislació vigent, canvis legislatius previstos i impacte, procés i costos d’homologació CE i, finalment, llançament de nous productes al mercat.
Què son els productes sanitaris?
L’experta Maria Aláez ha definit, en primer lloc, els productes sanitaris com “qualsevol instrument, dispositiu, equip, programa informàtic, material o altre tipus d’article destinat pel seu fabricant a finalitats específiques de diagnòstic i/o teràpia i que intervinguin en el seu bon funcionament, destinat pel fabricant a ser utilitzat en éssers humans”.
Fins als anys 80 cada Estat tenia (o no) el seu propi marc regulatori en relació als productes sanitaris. Va ser llavors quan es va fer un intent de regulació global al mercat europeu amb la intenció de fer el mercat més competitiu. El model regulatori resultant, denominat Nou Enfocament, ha anat evolucionant fins avui en dia i ha establert “cohesió, lliure circulació europea dels productes, un marc flexible i innovació, a més de seguretat i protecció de la salut i el medi ambient”, segons Aláez.
Productes, requisits i certificació
La legislació actual obliga les empreses a complir uns requisits essencials per oferir i garantir la protecció del producte segons a quin àmbit pertanyi aquest. Amb unes normes tècniques a seguir i procediments per a l’avaluació de la conformitat establerta en la directiva aplicable.
Perquè un producte obtingui una certificació europea (CE) pot seguir dos camins segons el seu nivell de risc. Per una banda les empreses poden autoatribuir-se una certificació CE si el nivell de risc del producte és baix, sempre complint unes directrius marcades per la Comissió Europea sota la seva pròpia responsabilitat. Mentre que si el nivell de risc és mitjà o alt la certificació l’ha de donar un Organisme Notificat (aquells organismes independents que certifiquen la conformitat dels productes amb les directives vigents segons un enfocament basat en independència, transparència o confidencialitat).
L’AEMPS (Associació Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris) és l’únic organisme notificat acreditat a Espanya, encara que qualsevol empresa estatal pot acudir a organismes notificats europeus per aconseguir la seva certificació. A més de l’AEMPS, a l’Estat espanyol les autonomies també tenen competències a l’hora de regular la comercialització d’aquest productes.

Èxit de participació a la primera edició del concurs kamishibai

Èxit de participació a la primera edició del concurs kamishibai

La primera edició catalana del concurs Kamishibai, organitzada per ASA (Associació per la Sostenibilitat en la Arquitectura) amb el suport de AUS (Agrupació catalana, amb els mateixos objectius) del col·legi d’Arquitectes de Catalunya i de l’Associació d’Empreses i Institucions de 22@Barcelona, 22@Network, ha comptat amb la participació de nombrosos projectes dels que en destaca la seva qualitat i creativitat.
Kamishibai és un concepte japonès que data del segle XII i que va ressorgir amb la gran depressió a l’any 1920 i que servia per definir un equipament mòbil, similar a un quiosc, que s’utilitzava per vendre productes i explicar historietes a nens i adults.
Prenent com a punt de partida el kamishibai i aprofitant que aquest any és l’any Cerdà, ASA juntament amb AUS del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i l’Associació d’empreses 22@Network, van promoure un concurs destinat a la creació de prototips de kamishibai del segle XXI ideats per fomentar la disminució de la mobilitat privada i l’ús intensiu de les noves tecnologies i premiant al projecte guanyador amb la finançament necessari per a la seva creació.
En l’obra de Cerdà, l’espai urbà ha estat sempre lloc de relació entre les persones, el que afavoreix l’ intercanvi de productes i serveis. Però aquest espai presenta un inconvenient, és fixa, el comprador ha d’acudir a un lloc, pròxim o distant, per abstenir-se de determinats productes o obtenir certs serveis.
Per aquest motiu el concurs Kamishibai tracta d’incentivar la creació d’elements ambulants, sostenibles i innovadors que permetin, com va dir Cerdà, ubicar algunes de les activitats al carrer.
El projecte guanyador és el projecte “Energy & go” obra de dos estudiants de l’escola Elisava, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra. Tracta sobre un dispositiu per les bicicletes que es col·loca com si fos un remolc i que calcula l’energia que ha generat el ciclista. El jurat va destacar “el reconeixement social (i econòmic) de l’ús de la bicicleta que planteja el projecte, al convertir en “euros per bescanviar en bitllets de transport públic” el número de kilòmetres que realitza el ciutadà en bicicleta. Aquest prototip, com fixen les bases del concurs, s’intentarà impulsar en el districte 22@Barcelona.
El projecte mencionat ha estat:
B:here: Un quiosc mòbil per a què les persones puguin connectar-se a Internet o accedir a determinats serveis municipals que s’alimentarà amb energia solar i es podrà plegar per al seu transport.
El jurat decideix donar un accèssit, pels seus múltiples usos i la seva proposta optimista i desinhibida a:
Creando Historias. Un vehicle amb pedals anomenat “ConecTandem” dotat d’antenes ajuda a crear relacions i connexions amb els habitants de la ciutat mitjançant l’ús d’unes polseres bluetooth que incorporen el perfil de la persona. Cada cop que dues persones amb perfils similars s’apropen la polsera els avisa.
Altres dels projectes finalistes han estat:
The Constant Mobile Gardener: Un ciclotaxi d’ús compartit que pot fer funcions de reg en zones verdes de la ciutat.
Imaha Mukashi: Un despatx portàtil que es pot moure per la ciutat gràcies a la col·laboració del cotxe elèctric i que pot adoptar diferents formats. Està pensat per albergar reunions, punts d’informació o petits teatres.
En el futur, indubtablement, altres activitats, com la premiada en el concurs d’ASA, aniran poblant els nostres carrers i places. Nous artilugis, fixes o ambulants, poden donar nova activitat a l’espai urbà.
El concurs ha comptat amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, de l’Associació 22@Network i el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona.
El jurat va ser presidit per Teresa Batlle (membre d’ASA i representant en el jurat de l’Associació @Network) i integrat per Curro Claret (membre del Comitè científic d’ASA), Josep Llinàs (arquitecte de reconegut prestigi votat pels concursants), Aurora López (representat de la societat municpal 22@Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona), Núria Pedrals (representant del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya), Andrés Perea (membre d’ASA) i Antoni Solanas (President d’AUS del COAC).

Barcelona, capital mundial de la diabetis

Líders experts mundials es reuneixen avui i demà a CosmoCaixa per elaborar un Pla Estratègic per la propera dècada amb les recomanacions de recerca en teràpies innovadores pel tractament de la diabetis tipus 1

Barcelona, 18 de novembre de 2010.- El nombre de persones que pateixen diabetis tipus 1 ha augmentat recentment a Europa i a la resta del món, amb un increment de casos en nens. Un total de 285 milions de persones d’arreu del món estan afectades per diabetis i es preveu que aquesta xifra augmenti fins al 435 milions de persones al 2030.

Per trobar una cura urgent a aquesta malaltia i tractar-la, experts mundials en el tema es reuneixen avui dijous 18 i demà divendres 19 de novembre a CosmoCaixa Barcelona en el simposi Joint strategic meeting. Type 1 diabetes. New treatments and strategies for the new decade, que organitza el Centre Internacional per al Debat Científic —impulsat per Biocat i l’Obra Social “la Caixa”— conjuntament amb la European Association for the Study of Diabetes (EASD), la Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF), el Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG – UAB) i el Centro Investigación Biomédica en Red  de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM),

L’acte de presentació d’aquesta important trobada internacional ha comptat amb la participació del president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells; el director de l’Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació “la Caixa”, Enric Banda; la directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG), Fàtima Bosch; el president de l’European Association for the Study of the Diabetes (EASD), Ulf Smith; i el president de la European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD), Philippe Halban.

Aquesta trobada, que està centrada en les estratègies futures per curar i tractar la diabetis tipus 1, segons ha explicat la directora del CBATEG, Fàtima Bosch, “proporcionarà un marc als investigadors per desenvolupar teràpies innovadores punteres per al benefici individual dels afectats”.

Teràpies innovadores
Utilitzar teràpies innovadores per al tractament de la diabetis tipus 1 a través de l’ús de cèl·lules mare, teràpia gènica, medicina regenerativa i immunoteràpia i establir el pla estratègic per a la futura recerca són els principals objectius del simposi, que reuneix un total de 25 ponents experts en la matèria així com una trentena de destacats joves investigadors catalans i d’arreu del món.



Què és la diabetis?
La diabetis és una malaltia crònica que afecta tots els òrgans del cos humà. Existeixen dos tipus principals de diabetis: tipus 1 i 2. La diabetis tipus 1 és una malaltia autoimmune en la qual el pàncrees d’una persona deixa de produir insulina, hormona que permet al cos obtenir energia del menjar. La diabetis tipus 1 es manifesta principalment durant la infància, l’adolescència i la primera edat adulta i dura tota la vida. La diabetis tipus 2 és un desordre metabòlic en què el cos humà produeix insulina però sense possibilitats d’usar-la d’una manera eficient per obtenir energia del menjar.. Aquesta es diagnostica en persones adultes i no sempre cal tractar-la amb injeccions d’insulina. Tanmateix, l’augment de la obesitat en alguns sectors de la població ha portat a un increment del casos de diabetis tipus 2 entre nens i joves.

La diabetis afecta prop de 24 milions d’americans (un 7,8% de la població), segons la JDRF, i 55,2 milions d’europeus, segons dades de la International Diabetes Federation. A EUA, més d’1,6 milions de persones a l’any se’ls hi diagnostica algun tipus de  diabetis, mentre que a Europa aquest nombre puja a 17,1 milions. Només amb una intensificació de la investigació global, en la qual Europa juga un paper important, s’aconseguirà trobar una cura a aquesta malaltia, indiquen els experts.

La insulina és el principal tractament, que no cura, d’una malaltia que pot originar insuficiència renal, ceguesa, patologies coronàries, amputacions, accidents cerebrovasculars i complicacions durant l’embaràs, arribant en alguns casos a reduir l’esperança de vida de les persones que la pateixen una mitjana entre 7 i 10 anys (el risc és el doble que el que pateixen persones sense aquesta malaltia).

El limitat accés a la insulina als països no desenvolupats, pot comportar problemes severs i morts en edats prematures en nens diabètics.

A Catalunya, el nombre estimat actualment de persones amb diabetis està al voltant de 410.000 (segons l’Enquesta de salut de Catalunya 2006, de la Generalitat de Catalunya). El registre de diabetis tipus 1 de Catalunya, iniciat el 1987, permet conèixer la distribució en l’edat d’inici de la diabetis en els infants i joves. Al voltant de 130-150 infants i joves menors de 14 anys inicien una diabetis de tipus 1 cada any.

Segons han conclòs els experts, “mentre que els esforços clínics i d’investigació necessiten millorar les estratègies terapèutiques existents, hi ha una necessitat considerable per trobar nous tractaments alternatius per a la diabetis”.

Dia Internacional de la Diabetis
El passat diumenge 14 de novembre es va celebrar el Dia Internacional de la Diabetis. L’Organització Mundial de la Salut i la Federació Internacional de la Diabetis van voler amb aquest dia que tant els diabètics, com el personal sanitari, les institucions i la societat en general prenguessin consciència, per un costat, de l’abast, les característiques i les possibles conseqüències d’aquesta malaltia i, per altra, dels beneficis i repercussions positives d’un tractament adequat i del control i un estil de vida sa.

El Dia Internacional de la Diabetis és un homenatge a Frederik Grant Banting, qui juntament amb Charles Best, van aconseguir aïllar per primera vegada la insulina al 1921. Gràcies a aquesta, la diabetis va passar de ser una malaltia mortal a ser una malaltia controlable, com és ara.

Prop d’un centenar d’empreses catalanes participen a la fira de tecnologia mèdica més important del sector

La delegació catalana està liderada per Biocat, la Federación Española de Empresas de Tecnología Sanitaria (FENIN), ACC1Ó i la Cambra de Comerç de Barcelona.
Catalunya representa el hub científic capdavanter del sud d’Europa amb el 50% de la facturació del sector de les tecnologies mèdiques.
Barcelona, 17 de novembre de 2010.- Prop d’un centenar d’empreses de tecnologies mèdiques es donen cita a partir d’avui i fins al proper divendres 19 de novembre en la Fira Medica de Düsseldorf (Alemanya), el fòrum mundial més important de tecnologia per a la medicina.

Companyies fabricants i proveïdors de tecnologies mèdiques com Antonio Matachana, Biosystems, Grifols International, Biokit, Neosurgery, Telstar, així com centres tecnològics com Ascamm o Leitat i institucions com l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, entre d’altres, formen part de la delegació catalana que està encapçalada per Biocat, la Federación Española de Empresas de Tecnología Sanitaria (FENIN), ACC1Ó i la Cambra de Comerç de Barcelona.

Capdavanters del sud d’Europa
La delegació assistent és una representació del sector a Catalunya, hub científic capdavanter del sud d’Europa.

En conjunt, i segons dades de FENIN, les empreses catalanes de tec-med facturen més de 3.700 milions d’euros l’any, el 50% de la facturació del sector a tot l’Estat.. El 3% d’aquesta facturació s’inverteix en R+D+i.

Catalunya compta amb el 38% de les companyies del sector, 270 empreses que comptem amb 15.000 llocs de treball i el 90% de les quals es concentra en l’àrea de Barcelona.

El 25% de les companyies ubicades a Catalunya contracten el 84% dels investigadors del sector. A més, la BioRegió compta amb 60 hospitals públics, sis dels quals estan valorats entre els principals en recerca científica.

El 70% de la demanda en tecnologies mèdiques provenen del sistema de salut local i Catalunya realitza el 52,4% dels assajos clínics d’Espanya.

Fira Medica
La Fira Medica de Düsseldorf és l’esdeveniment més important del món per als experts de la medicina. Més de 4.300 expositors de més de 60 països van participar en l’edició anterior, que va comptar amb una assistència de més de 137.000 visitants.

Durant tres dies els assistents podran conèixer les últimes innovacions tècniques i mèdiques, així com productes mèdics d’arreu del món i les últimes tendències de la indústria.

Biocat presenta als eurodiputats catalans el projecte de candidatura per una nova KIC de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia

•    L'IET ha de decidir en quins temes centrarà la nova convocatòria de 'comunitats de coneixement i innovació' (KIC).

•    Catalunya, ben posicionada per liderar una KIC sobre salut–ciències de la vida

Barcelona, 16 de novembre de 2010.- Els màxims responsables de Biocat s'han reunit avui a Brussel·les amb diversos eurodiputats catalans per presentar-los la tasca que s'està realitzant per concórrer a la propera convocatòria de KIC (Knowledge and Innovation Communities, comunitats de coneixement i innovació) de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET) amb una candidatura encapçalada per Catalunya. Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, i Montserrat Vendrell, directora general de l'entitat, han explicat als representants polítics les capacitats de Catalunya en salut–ciències de la vida, els projectes estratègics que està impulsant Biocat en àmbits com formació o transferència tecnològica per reforçar el potencial d'èxit d'una candidatura catalana i les aliances que s'estan bastint per construir una KIC guanyadora.


L'equip de Biocat ha explicat també als eurodiputats la importància per Catalunya d'un projecte estratègic d'aquesta envergadura i de les decisions que l'IET ha de prendre en els propers mesos. "El Parlament Europeu haurà d'aprovar al 2011 la primera Agenda Estratègica d'Innovació (SIA per les seves sigles en anglès) i aprovar les temàtiques en què se centraran les properes convocatòries de KIC, per això aquest és un moment clau per aplegar esforços  entorn a una candidatura de KIC en salut liderada per Biocat", ha assenyalat Manel Balcells.

"La salut és un dels grans reptes que ha d’afrontar Europa i la innovació en aquest àmbit és clau per la sostenibilitat del sistema amb una població progressivament envellida. Catalunya és capdavantera en biomedicina i tecnologies mèdiques tant en recerca i formació com en empreses innovadores. Europa ha d’apostar per una KIC de salut–ciències de la vida i Catalunya ha de participar-hi amb una posició de lideratge”, ha subratllat Balcells davant dels eurodiputats.

A la reunió, coordinada per la Delegació del Govern a Brussel·les i per la Secretaria de la Unió Europa, han assistit Ramon Tremosa (CiU), Raimon Obiols (PSC), Oriol Junqueras (ERC), que s’han mostrat molt interessats en l’aposta estratègica que la participació en les KICs de l’IET pot suposar per Catalunya. 

Balcells i Vendrell, acompanyats de l’equip de la Unitat de Projectes Estratègics de Biocat — que s’encarrega de coordinar els projectes d’impuls a la candidatura catalana de la KIC de salut— s’ha reunit també amb Milagros Candela i amb Estanislau Vidal-Folch, consellers de la Representació Permanent d’Espanya davant la UE (REPER). La candidatura promoguda per Biocat compta des del primer moment amb el suport explícit del Govern espanyol, que veu l’IET com una eina clau de l’impuls de la innovació que Europa necessita fomentar per poder millorar la seva competitivitat en el mercats globals.

El 2007 la Comissió Europea va crear l’Institut Europeu d‘Innovació i Tecnologia (EIT) com a instrument per estimular la competitivitat i el lideratge europeu en termes d’innovació i així, fer front als seus principals competidors: EUA, Canadà i Japó. L’IET és la primera iniciativa europea que integra els tres àmbits del Triangle del Coneixement: recerca, educació superior i innovació.

L’IET promou la competitivitat a través de la creació de consorcis transnacionals amb socis europeus amb capacitat de transformació del coneixement (idees) en valor econòmic (productes, serveis...) de gran impacte en l’economia i la societat, a través d’actuacions a nivell de l’educació superior. Aquests consorcis publico–privats són les anomenades comunitats de coneixement i innovació, les KIC.

Fins ara l’IET ha seleccionat tres KIC per als àmbits temàtics d’energies sostenibles, canvi climàtic i societat de la informació. La KIC d’energies sostenibles compta amb un node a Barcelona en el qual participen Esade, la UPC i diverses empreses catalanes. Cada KIC de l’IET mobilitza anualment inversions per valor de 100 milions d’euros, dels quals l’IET n’aporta el 25%.

1 de 2