Contacto

Filloy Consultors


Travessera de Gràcia, 56 3o 1a
08006 Barcelona

T 934 191 986
F 934 050 220
@ filloy@filloy.com

cerrar

Inici |Sala de premsa | Biocat

blog

Sala de premsa
Client: Biocat

L’empresa VCN Biosciences, que desenvolupa nous fàrmacs biotecnològics d’elevada potència enfront el càncer, guanyadora del Premi BioEmprenedorXXI

L’empresa VCN Biosciences, que desenvolupa nous fàrmacs biotecnològics d’elevada potència enfront el càncer, guanyadora del Premi BioEmprenedorXXI

El Fòrum Biocat acull el lliurament d’aquest premi impulsat per “la Caixa”, Barcelona Activa, Biocat, Fundación Genoma España i la Cambra de Comerç de Barcelona

Barcelona, 2 de desembre de 2010.- L’empresa VCN Biosciences, sorgida del grup de Viroteràpia de l’Institut Català d’Oncologia, ha guanyat aquest migdia la tercera edició del Premi BioEmprenedorXXI, que reconeix el millor pla de creació d’empresa innovadora en el sector de ciències de la vida.

Aquest programa, impulsat per la Caixa”, Barcelona Activa, Biocat, Fundación Genoma España i la Cambra de Comerç de Barcelona , pretén facilitar als participants la creació de la seva empresa mitjançant un conjunt d’activitats formatives i l’anàlisi de viabilitat de les idees de negoci.

VCN Biosciences, empresa promoguda pel Dr. Manel Cascalló, el Dr. Ramon Alemany i el Dr. Gabriel Capellà, desenvolupa nous fàrmacs biotecnològics d’elevada potència i selectivitat per fer front al càncer a partir de la plataforma tecnològica que ofereixen els anomenats adenovirus oncolítics. El sistema d’acció dels virus oncolítics és la multiplicació selectiva en cèl·lules tumorals, cosa que provoca alhora la seva mort.

Aquest premi consisteix en una dotació econòmica de 20.000 euros, així com un conjunt d’actuacions dirigides a accelerar el creixement d’aquest projecte, com són un curs formatiu d’alt nivell en estratègia empresarial a la Universitat de Cambridge, presència en una fira internacional de referència del sector, participació en un pont tecnològic i d’innovació i sis mesos gratuïts en la incubadora d’empreses de Barcelona Activa.

Reconeixement a dos finalistes
El Premi BioEmprenedorXXI també ha guardonat a ImmunNovative Developments (primer finalista) i iMicroQ (segon finalista) amb 10.000 i 5.000 €, respectivament, així com amb iniciatives com accés a activitats formatives i de participació en congressos de referència del sector.

La spin-off universitària de base biotecnològica ImmunNovative Developments està especialitzada en el desenvolupament de productes per a la prevenció, diagnosi i tractament de la sèpsia i altres malalties inflamatòries de base immunitària. Aquesta spin-off està impulsada pel servei d’immunologia de l’Hospital Clínic i, en concret, per Francisco Lozano, Teresa Lloret i Enric Panadès.

Per la seva part, el segon finalista ha estat l’empresa iMicroQ, encarregada de la producció i comercialització de kits per a la detecció ràpida de patògens i toxines per al sector agroalimentari. Aquesta empresa, impulsada pel Centre d’Innovació en Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i promoguda per Carlos Arias, Viviana Duarte, Diego Bejarano, Pablo Lozano i Ioanis Katakis, porta a terme l’explotació comercial de la tecnologia per a la producció de microsistemes integrats serigrafiats.

El Premi BioEmprenedorXXI ha comptat amb la participació de 18 projectes, procedents d’universitats i entitats d’arreu de Catalunya i focalitzats en diferents subsectors.


Biocat presenta als eurodiputats catalans el projecte de candidatura per una nova KIC de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia

•    L'IET ha de decidir en quins temes centrarà la nova convocatòria de 'comunitats de coneixement i innovació' (KIC).

•    Catalunya, ben posicionada per liderar una KIC sobre salut–ciències de la vida

Barcelona, 16 de novembre de 2010.- Els màxims responsables de Biocat s'han reunit avui a Brussel·les amb diversos eurodiputats catalans per presentar-los la tasca que s'està realitzant per concórrer a la propera convocatòria de KIC (Knowledge and Innovation Communities, comunitats de coneixement i innovació) de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET) amb una candidatura encapçalada per Catalunya. Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, i Montserrat Vendrell, directora general de l'entitat, han explicat als representants polítics les capacitats de Catalunya en salut–ciències de la vida, els projectes estratègics que està impulsant Biocat en àmbits com formació o transferència tecnològica per reforçar el potencial d'èxit d'una candidatura catalana i les aliances que s'estan bastint per construir una KIC guanyadora.


L'equip de Biocat ha explicat també als eurodiputats la importància per Catalunya d'un projecte estratègic d'aquesta envergadura i de les decisions que l'IET ha de prendre en els propers mesos. "El Parlament Europeu haurà d'aprovar al 2011 la primera Agenda Estratègica d'Innovació (SIA per les seves sigles en anglès) i aprovar les temàtiques en què se centraran les properes convocatòries de KIC, per això aquest és un moment clau per aplegar esforços  entorn a una candidatura de KIC en salut liderada per Biocat", ha assenyalat Manel Balcells.

"La salut és un dels grans reptes que ha d’afrontar Europa i la innovació en aquest àmbit és clau per la sostenibilitat del sistema amb una població progressivament envellida. Catalunya és capdavantera en biomedicina i tecnologies mèdiques tant en recerca i formació com en empreses innovadores. Europa ha d’apostar per una KIC de salut–ciències de la vida i Catalunya ha de participar-hi amb una posició de lideratge”, ha subratllat Balcells davant dels eurodiputats.

A la reunió, coordinada per la Delegació del Govern a Brussel·les i per la Secretaria de la Unió Europa, han assistit Ramon Tremosa (CiU), Raimon Obiols (PSC), Oriol Junqueras (ERC), que s’han mostrat molt interessats en l’aposta estratègica que la participació en les KICs de l’IET pot suposar per Catalunya. 

Balcells i Vendrell, acompanyats de l’equip de la Unitat de Projectes Estratègics de Biocat — que s’encarrega de coordinar els projectes d’impuls a la candidatura catalana de la KIC de salut— s’ha reunit també amb Milagros Candela i amb Estanislau Vidal-Folch, consellers de la Representació Permanent d’Espanya davant la UE (REPER). La candidatura promoguda per Biocat compta des del primer moment amb el suport explícit del Govern espanyol, que veu l’IET com una eina clau de l’impuls de la innovació que Europa necessita fomentar per poder millorar la seva competitivitat en el mercats globals.

El 2007 la Comissió Europea va crear l’Institut Europeu d‘Innovació i Tecnologia (EIT) com a instrument per estimular la competitivitat i el lideratge europeu en termes d’innovació i així, fer front als seus principals competidors: EUA, Canadà i Japó. L’IET és la primera iniciativa europea que integra els tres àmbits del Triangle del Coneixement: recerca, educació superior i innovació.

L’IET promou la competitivitat a través de la creació de consorcis transnacionals amb socis europeus amb capacitat de transformació del coneixement (idees) en valor econòmic (productes, serveis...) de gran impacte en l’economia i la societat, a través d’actuacions a nivell de l’educació superior. Aquests consorcis publico–privats són les anomenades comunitats de coneixement i innovació, les KIC.

Fins ara l’IET ha seleccionat tres KIC per als àmbits temàtics d’energies sostenibles, canvi climàtic i societat de la informació. La KIC d’energies sostenibles compta amb un node a Barcelona en el qual participen Esade, la UPC i diverses empreses catalanes. Cada KIC de l’IET mobilitza anualment inversions per valor de 100 milions d’euros, dels quals l’IET n’aporta el 25%.

Les empreses han d’adaptar els seus productes al marc regulatori europeu

Una cinquantena de professionals, experts i empresaris del marc de les tecnologies sanitàries s’han donat cita en les jornades “El laberint regulatori: què preguntar als experts?”, que han organitzat Biocat i Fenin.
Els actes, celebrat en dues jornades, han tingut com a objectiu donar resposta als dubtes sobre la fabricació i comercialització de productes sanitaris en el marc regulatori actual, perquè les empreses puguin incorporar l’estratègia regulatòria i identificar els professionals més adequats per als seus projectes.
Barcelona, 26 de novembre de 2010.- Envers la regulació dels productes sanitaris ha girat les dues jornades celebrades avui i el passat dia 10 de novembre titulades El laberint regulatori: què preguntar als experts?, unes xerrades plenàries impartida per Maria Aláez, directora tècnica de Fenin (Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària), que ha analitzat quatre punts principals: fonts d’informació sobre la legislació vigent, canvis legislatius previstos i impacte, procés i costos d’homologació CE i, finalment, llançament de nous productes al mercat.
Què son els productes sanitaris?
L’experta Maria Aláez ha definit, en primer lloc, els productes sanitaris com “qualsevol instrument, dispositiu, equip, programa informàtic, material o altre tipus d’article destinat pel seu fabricant a finalitats específiques de diagnòstic i/o teràpia i que intervinguin en el seu bon funcionament, destinat pel fabricant a ser utilitzat en éssers humans”.
Fins als anys 80 cada Estat tenia (o no) el seu propi marc regulatori en relació als productes sanitaris. Va ser llavors quan es va fer un intent de regulació global al mercat europeu amb la intenció de fer el mercat més competitiu. El model regulatori resultant, denominat Nou Enfocament, ha anat evolucionant fins avui en dia i ha establert “cohesió, lliure circulació europea dels productes, un marc flexible i innovació, a més de seguretat i protecció de la salut i el medi ambient”, segons Aláez.
Productes, requisits i certificació
La legislació actual obliga les empreses a complir uns requisits essencials per oferir i garantir la protecció del producte segons a quin àmbit pertanyi aquest. Amb unes normes tècniques a seguir i procediments per a l’avaluació de la conformitat establerta en la directiva aplicable.
Perquè un producte obtingui una certificació europea (CE) pot seguir dos camins segons el seu nivell de risc. Per una banda les empreses poden autoatribuir-se una certificació CE si el nivell de risc del producte és baix, sempre complint unes directrius marcades per la Comissió Europea sota la seva pròpia responsabilitat. Mentre que si el nivell de risc és mitjà o alt la certificació l’ha de donar un Organisme Notificat (aquells organismes independents que certifiquen la conformitat dels productes amb les directives vigents segons un enfocament basat en independència, transparència o confidencialitat).
L’AEMPS (Associació Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris) és l’únic organisme notificat acreditat a Espanya, encara que qualsevol empresa estatal pot acudir a organismes notificats europeus per aconseguir la seva certificació. A més de l’AEMPS, a l’Estat espanyol les autonomies també tenen competències a l’hora de regular la comercialització d’aquest productes.

Biocat i l’Ajuntament de Barcelona signen un conveni per impulsar la biotecnologia sota la marca “Barcelona Biotech”

Biocat i l’Ajuntament de Barcelona signen un conveni per impulsar la biotecnologia sota la marca “Barcelona Biotech”

L’acord vol promocionar Barcelona com a ciutat i localització especialment destacada per desenvolupar-hi activitats en aquest sector

Barcelona, 2 de desembre de 2010.- El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi William Carnes, i el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells, han signat aquest matí un conveni de col·laboració que regula l’ús de la nova marca “Barcelona Biotech”, registrada per part del consistori.

Mitjançant aquest acord, es coordinaran les accions per a la promoció i projecció de Barcelona com a entorn atractiu i dinàmic en els àmbits de la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques.

“Aquest conveni representa una gran oportunitat per a Barcelona, per situar-se com a ciutat capdavantera en el sector de la biotecnologia i per continuar atraient talent i inversió a la ciutat”, ha assenyalat el tinent d’alcalde Jordi William Carnes.

A més, “suposarà facilitar la projecció de Barcelona com un entorn geogràfic atractiu i dinàmic en el sector de la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques, tant en l’àmbit estatal com internacional”, ha apuntat el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells. 

Impuls internacional
Aquest acord també servirà per contribuir a l’atracció d’empreses foranes i d’inversió estrangera en el sector bio. També es promourà el coneixement i es vol millorar la percepció de la societat catalana envers la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques.

Per tot això, tant l’Ajuntament de Barcelona com Biocat promocionaran la ciutat de Barcelona mitjançant la participació conjunta en fòrums, congressos i fires que es considerin estratègics per a la projecció de la nova marca “Barcelona Biotech”. A més, col·laboraran perquè la ciutat aculli esdeveniments de relleu en l’àmbit internacional d’aquest sector.

Fòrum Biocat
Més de 700 representants d’empreses i entitats de biotecnologia, biomedicina i tecnologies mèdiques de la BioRegió de Catalunya es donen cita avui, a la Casa Llotja de Mar, en la tercera edició del Fòrum Biocat. Sota el lema “Connecta, fem futur”, aquest Fòrum vol fomentar la col·laboració conjunta dels diferents agents i impulsar la innovació.

1 de 1